Kevään ruokateema vie Italian täyteläisten makujen äärelle Helsingin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa

Teemat / Kevään ruokateema vie Italian täyteläisten makujen äärelle Helsingin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa

Helsingin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa sukelletaan Italian ruokateemaan viikolla 11 eli 9.-13.3.

Ruoalla on Italiassa oma erityinen merkityksensä ja siihen liittyy vahvasti myös yhteisöllinen näkökulma. Perhekeskeinen kansa tekee ja nauttii illalliset ja viikonlopun päivälliset yhdessä perheen, suvun ja ystävien kanssa. Italiassa on monipuolinen ruokakulttuuri, joka vaihtelee eri alueiden välillä. Italialaisen keittiön perusaineksia ovat yrtit, valkosipuli, tomaatti, juustot sekä oliiviöljy. Pohjoisessa käytetään enemmän voita, viiniä, riisiä ja polentaa. Etelässä taas käytetään öljyä, tomaattipohjaisia kastikkeita ja pastaa.

Italialaisessa keittiössä käytetään laadukkaita ja sesonginmukaisia raaka-aineita, jotka tuotetaan lähellä. Rannikolla syödään luonnollisesti enemmän kalaa ja mereneläviä, sisämaassa lihaa, lammasta ja makkaroita. Italiasta tuttuja juustoja ovat mm. parmesan, pecorino, ricotta, gorgonzola, mascarpone ja mozzarella. Makua ruokaan saadaan lisäksi yrteistä, öljyistä, sitruksista, valkosipulista, oliiveista ja mausteista.

Italiasta tuttuja ruokia ovat mm. pasta, risotto, pizza, juustot, tiramisu, pannacotta ja gelato eli italialainen jäätelö.

Herkullista makumatkaa!

Pitkän kaavan mukainen italialainen ateria muodostuu monesta ruokalajista

Antipasto eli alkuruoka on pieni suolainen suupala esimerkiksi oliiveja, salamia tai marinoituja vihanneksia.

Primi eli väliruoka on täyttävä annos pastaa, risottoa tai gnocchia.

Secondi eli pääruoka on usein pienehkö annos kalaa, kanaa tai lihaa. Contorni eli lisäke voi olla vihanneksia, salaattia tai perunaa eri muodoissa. Lisäkkeet pitää muistaa ravintolassa tilata erikseen

Formaggi eli juusto lisukkeineen on mahdollista syödä pääruoan jälkeen.

Dolci eli jälkiruoka voi olla piirakkaa, kakkua, jäätelöä, sorbettia tai pelkkä italialainen lyhyt kahvi eli espresso

Lataa Palmia Lounas -sovellus

Palmia Lounas -sovelluksen avulla sinun on helppo tarkistaa menut, aukioloajat ja ravintolauutiset.