Maailman vegaanipäivä 1.11.

Teemat / Maailman vegaanipäivä 1.11.

Täysipainoinen ateria voidaan koostaa monella eri tavalla noudattaen perinteistä lautasmallia (https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/lautasmalli/).

Perinteisestä lautasmallista poiketen on vegaaneille aivan oma lautasmallinsa (kuva alla). Syödään yhdessä –ruokasuositukset lapsiperheille (VRN ja THL 2019) ohjeistavat vegaanin lautasmallin koostamiseen tasapainoisesti:

Vegaanin lautasmalli on jaettu kolmeen osaan: kolmannes juures-, peruna- tai viljalisäkettä, kolmannes tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia ja kolmannes kasviproteiinin lähdettä. Tämä jaottelu eroaa tavallisesta lautasmallista, koska tällä tavalla varmistetaan vegaanin riittävä energian- ja proteiinin saanti ravinnosta. Ateriaan kuuluu lisäksi rypsi/rapsiöljy joko levitteenä tai esimerkiksi salaatinkastikkeena, jotta ruokavalio sisältää riittävästi välttämättömiä rasvahappoja. Tärkeitä aterianosia ovat myös täysjyväleipä ja ruokajuomana täydennetty kasvijuoma.

Hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat palkokasvit kuten pavut, herneet, linssit ja soija eri muodoissaan sekä täysjyvävilja. Vegaanille soveltuu myös kasviproteiinipohjaiset ruoanvalmistustuotteet kuten nyhtökaura, kaurajauhis ja härkäpapuvalmiste. Pähkinöitä ja siemeniä suositellaan erityisesti välipaloiksi täydentämään proteiinin ja välttämättömien rasvahappojen saantia.  

Syödään yhdessä –ruokasuositus suosittaa, että vegaaniperheet saisivat ravitsemusterapeutin ohjausta, koska ravitsemuksellisesti riittävän vegaaniruokavalion koostaminen edellyttää ravintolisien ja täydennettyjen elintarvikkeiden käyttöä sekä monipuolista kasviproteiinien käyttöä.

Palmia tarjoaa ruokapalvelukohteissaan kasvis- ja vegaaniruokaa palvelusopimuksen mukaisesti.

 

Lataa Palmia Lounas -sovellus

Palmia Lounas -sovelluksen avulla sinun on helppo tarkistaa menut, aukioloajat ja ravintolauutiset.

// %>