Ajankohtaista

Kouluruokakysely paljasti koululaisten toiveruoat

26.04.2021 06:15

Toiveruokakysely järjestettiin Palmian ruokapalvelukohteissa koulujen oppilaille sekä toisen asteen opiskelijoille 29.3-11.4.2021. Kyselyssä kysyttiin oppilaiden toiveruokia sekä toiveita koskien teemojen ja juhlapäivien tarjontaa. Vastaamalla kyselyyn koululaiset ja opiskelijat pääsivät vaikuttamaan ruokalistasuunnitteluun ja kyselyn pohjalta koostetaan myös syksyn toiveruokaviikko.

Vastaajamäärissä näkyi koulujen etätyö

Toiveruokakyselyn ajankohta oli hieman haasteellinen, koska osa koululaisista ja opiskelijoista oli etätyössä. Kysely toteutettiin kuitenkin sähköisesti, joten vastaamaan pääsi hyvin etänäkin. Saimme vastauksia kaiken kaikkiaan reilu 3000. Yläkoululaisten ja opiskelijoiden etätyö näkyi vastaajamäärissä ja eri kouluasteiden jakautumisessa; vastaajista alakoululaisia oli 67 %, yläkoululaisia 26 % ja toisen asteen opiskelijoita 7 %.

Perusruokaa eli sekaruokaa koskeviin kysymyksiin vastasi 94 % vastaajista ja kasvisruokaa koskeviin kysymyksiin vastasi 6 % vastaajista. Eniten vastaajia oli Hämeenlinnassa; 813 vastaajaa. Kyselyyn vastasivat myös Riihimäen, Helsingin, Espoon ja Vantaan oppilaat ja opiskelijat.

Perinteiset ruoat jatkavat suosiotaan

Keitoissa suosikeiksi nousivat puuro mehukeitolla, nakkikeitto, hernekeitto ja kasvissosekeitto. Myös lohikeitto ja makkarakeitto saivat runsaasti ääniä. Laatikkoruoissa suosittiin erilaisia pastaruokia; broileripastavuoka, tonnikalalasagnette ja makaronilaatikko sekä kasvisruokailijoilla juustoinen tomaattipastavuoka, härkislasagnette sekä makaronilaatikon kasvisversiot olivat suosikkeja. Myös lihaperunasoselaatikko pääsi sekaruokailijoiden top3:seen.

Ns. kappaleruoissa eniten ääniä saivat kananugetit, pinaattiohukaiset, uunimakkara, lihapyörykät ja kalapuikot. Kasvisruokailijat äänestivät pinaattiohukaisia, vegepuikkoja, porkkananappeja sekä falafelpyöryköitä. Kastikeruokien top3 oli nakkikastike, jauhelihakastike ja makkarakastike. Myös broilercurrykastike sai paljon ääniä. Kasvisruokailijoilla kaikki vaihtoehdoiksi annetut kastikkeet saivat tasaisesti ääniä. Parhaaksi kolmikoksi valikoitui kuitenkin chili con mifu, tofua chilikastikkeessa ja linssikastike.

Sekaruokailijoiden suosikki kasvisruokia olivat puuro mehukeitolla, kasvistortillat sekä kasvissosekeitto.

Teemat tuovat vaihtelua arkeen

Kyselyssä kysyttiin toiveruokien lisäksi teemoista ja juhlapäivistä. Vastaajat saivat äänestää suosikkiaan tulevaisuudessa järjestettäväksi maateemaksi. Annetuista vaihtoehdoista Amerikka sai ylivoimaisesti eniten ääniä (67 %). Vastaajien mukaan teema- ja juhlapäivinä piristystä tuo arkeen erityisesti ylimääräinen teemaan sopiva jälkiruoka. Myös extratuotteet, kuten erilaiset leivät ja levitteet, olivat mieluisia lisiä juhlapäiviin. Lisäksi moni arvosti teema- ja juhlapäivinä juhlavampia raaka-aineita.

Kysyttäessä mitä halutaan syödä juhlapäivinä saatiin vastauksena pitkä lista koululaisten ja opiskelijoiden toiveruokia ja -jälkiruokia: nakkeja, nugetteja, hampurilaisia, pizzaa, tortillaa, uunimakkaraa, suklaata, jäätelöä, munkkeja vappuna, lihaa ja liharuokia. Toisaalta toivottiin perinteisiä ruokia ja toisaalta uusia ja kansainvälisiä ruokia - tässä kohdin mielipiteissä oli hajontaa.

Syksyn toiveruokaviikko koostetaan kyselyn pohjalta

Kaiken kaikkiaan perinteiset ruoat jatkavat suosiotaan, mutta rinnalle nousee myös eksoottisempia makuja maailmalta. Kasvisruokailijat syövät mielellään kasvisversioita perinteisistä liharuoista, kuten makaronilaatikot ja lasagnette, mutta heille maistuvat myös falafelit ja chilillä maustetut ruoat. Sekasyöjien ja kasvisruokailijoiden yhteisiksi suosikeiksi nousivat mm. puurot, pinaattiletut, hernekeitto ja kasvissosekeitto.

Syksyn toiveruokaviikolle löytyi runsaasti lasten ja nuorten toiveruokia, joista saamme koostettua varmasti jokaiselle maistuvan herkkuruokaviikon.

Kyselyn vastaukset otetaan huomioon myös reseptikehityksessä ja ruokalistojen suunnittelussa. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

// %>