Ajankohtaista

Riihimäen lukion ruokahävikkiprojekti päättyi

2.06.2022 08:05

Palmia Oy on mukana Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa, jonka osaprojekti oli ruokahävikin seuranta Riihimäen lukiossa keväällä 2022.

Koko ohjelmasta on vastuussa maa- ja metsätalousministeriö sekä EkoCentria. Tavoitteena on luoda uusia toimintamalleja kestävän ruokajärjestelmän edistämiseksi ja ammattikeittiöiden kulutuksen päästöjen vähentämiseksi sekä osallistua kaupunkien hiilijalanjälkitavoitteiden saavuttamiseen.

Riihimäen lukiolla on tehty pitkäjänteistä työtä hävikin vähentämiseksi, sillä hävikkiin päätyvä ruoka on roskiin heitettyä rahaa. Syksyllä 2021 kouluravintolan hävikin määrä huiteli korkealla, yli 20 %, joka tarkoittaa sitä, että noin viidesosa opiskelijaruokaan sidotuista euroista päätyi biojätteeseen. Helmikuussa 2022 alkanut Riihimäen lukion ruokahävikkiprojekti on nyt päättynyt, mutta hävikin vähentäminen jatkuu edelleen yhteisvoimin. Kiitämme kaikkia projektiin osallistuneita tahoja hyvästä yhteistyöstä.

Palmian kouluruokapalvelujen haastava hävikkitavoite on 10 %

Kevään 2022 seurantajakson (3 kk) aikana ruokahävikki väheni Riihimäen lukiossa 0,5 % ja salaatin hävikki väheni samana aikana 5 %. Vuoden aikana eli syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana hävikki on vähentynyt yhteensä noin 4,5 %. Teimme myös lautashävikkimittauksen toukokuun alussa. Lautashävikki on aina ollut vähäistä Riihimäellä ja mittauksissa se vaihteli 2-5 kg:n välillä. Oppilaat seurasivat paitsi omaa lautastaan, myös kavereiden lautasia: ”Syöthän varmasti kaiken?”.

Ruokahävikkiä vähentävät yhdessä koulu, oppilaat, kouluravintola ja ruokien tuotesuunnittelijat

Saimme sähköiseen ideakyselyymme oppilailta kiitosta sekä ideoita ruokalistojen ja ruokien kehittämiseksi. Keräämme jatkuvasti palautetta kouluruoasta myös Palmia Kouluruoka -sovelluksen avulla. Kaikki palaute on tärkeää, sillä sen avulla tuotesuunnittelijamme tekevät päivityksiä ruokiin ja ruokalistoihin.

Kun ruokalista sekä ateriat ovat syöjille mieluisia, sitä mukavampi on tulla syömään. Tulemalla syömään päivittäin jokainen oppilas voi omalta osaltaan vähentää ruokahävikkiä, sillä varaamme jokaiselle oppilaalle aterian joka päivä.

Koulun sisäinen viestintä on myös tärkeässä roolissa, sillä oppilasmäärien yllättävät vaihtelut ovat haastava tekijä kouluravintolalle. Mitä aiemmin saamme täsmällisen tiedon koululta kunkin jakson tai viikon oppilasmääristä, sitä helpompi on pitää ruokahävikki pienenä. 

Myös kouluravintolan keittiön huolellinen ennakkosuunnittelu esimerkiksi raaka-aineiden ja aterioiden tilausmäärissä on ratkaisevaa. Samoin päivittäinen ruokien valmistelu ja kuumentaminen erissä oppilaiden saapumisen mukaan vähentää ruokahävikkiä.

Ruokahävikin vähentäminen on kokonaisuutena haastavaa, sillä se vaatii toimintatapojen muutoksia jokaiselta osapuolelta. Niin keittiön, koulun, oppilaiden sekä aterioiden suunnittelijoiden on mietittävä toimintatapansa uudestaan ja toteutettava niitä myös käytännössä. Ruokahävikkiä ei kukaan vähennä yksin, se vaatii kaikkien osapuolten yhteistyötä ja uudelleenajattelua.

Uutiseen liittyvät palvelut

// %>