Ajankohtaista

Vastuullinen ja osallistava ruokailu Vantaalla

31.03.2021 04:17

Järjestämme kevään aikana ruokailun kehittämiseen ja ruokakasvatukseen liittyviä osallistavia kokeiluja Vantaan kouluissa ja päiväkodeissa. Syksyllä Vantaan kouluissa ja päiväkodeissa lisätään mahdollisuuksia tutustua ja vaikuttaa ruokailuun ja ruokapalvelutuottajien toimintaan. Lisäksi linjastoihin laitetaan symboli sellaisten pääruokavaihtoehtojen kohdalle, joiden virtaviivaistettu hiilijalanjälki on keskivertoa 30 % pienempi.

Päiväkoti- ja kouluruokailua kehitetään yhteistyössä ruokailijoiden kanssa

Vantaan ruokapalvelujen tuottajat luovat yhteistyössä kaupungin kanssa uudenlaisia päiväkoti-, koulu- ja oppilaitosruokailun kehittämisen työkaluja. Näiden kehittäminen lähtee lasten ja nuorten mielipiteistä. Toivottuja toimia on selvitetty esimerkiksi Vantaan Vaikuttaja-päivässä sekä useissa pajoissa ja tilaisuuksissa. Lapsilta ja nuorilta nousi esille halu vaikuttaa enemmän ja saada maistuvaa ympäristöystävällistä ruokaa useammin.    

Syksystä 2021 alkaen lapsilta ja nuorilta kysytään enemmän ja useammin ruokailuun liittyviä asioita. Päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille tarjotaan uudenlaisia mahdollisuuksia tutustua ruokailuun ja ruokapalvelutuottajien toimintaan. Tarkoituksena on tuoda esimerkiksi päiväkoteihin maisteltavaksi erilaisia ruokapaketteja ja järjestää paneelikeskusteluja. Ruokasalien linjastoihin tuodaan ilmastosymboli, joka annettaan pääruokavaihtoehdoille, joiden virtaviivaistettu hiilijalanjälki on alle keskiarvoruoan. 

Mistä kouluruoan hiilijalanjälki syntyy

Syksyllä 2020 Vantaan kaupunki määritti päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten ruokailun kokonaishiilijalanjäljen. Tuloksista ilmeni, että valtaosa ruokapalveluiden hiilijalanjäljestä tulee tarjottavan ruuan alkutuotannosta eli mm. pelloilta ja maatiloilta. Seuraavaksi merkittävin hiilijalanjäljen aiheuttaja on ruokahävikki. Loput hiilijalanjäljestä muodostuu keittiöiden sähkön- ja lämmönkulutuksesta sekä ruuan kuljetuksista. 

"Tältä pohjalta halutaan tehdä vaikuttavia muutoksia ja suurimmat vaikutukset saadaan punaisen lihan ja juustojen käytön sekä ruokahävikin vähentämisessä. Tämä ei onnistu ilman tiedon ja osallistumisen mahdollisuuksien lisääntymistä. Toisaalta koulujen ja lounasruokaloiden avulla on ennenkin muutettu suomalaisten ruokavalioita kokonaisuutena vastuullisempaan suuntaan," kertoo Vantaan kaupungin ympäristökonsultti Noora Ilola.  

Palmia valmistaa ruokaa 30 kohteeseen Vantaalla

Palmia valmistaa Vantaalla ruokaa joka arkipäivä 30 eri kohteeseen, jotka ovat päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia. Toisena ruokapalveluntuottajana Vantaalla toimii Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy.

Mikä nimeksi linjastomerkille? 

Syksyllä 2021 Vantaan koulujen linjastoihin laitetaan symboli sellaisten pääruokavaihtoehtojen kohdalle, joiden virtaviivaistettu hiilijalanjälki on keskivertoa 30 % pienempi. On toiveena, että tämä symboli herättää lapsessa ja nuoressa ajatuksen siemenen ruokailunsa ympäristövaikutuksista sekä ohjaa valintaa maapallolle kevyempään suuntaan.  Mutta millä nimellä tätä merkkiä olisi syytä kutsua? Vastaa ja vaikuta!

Äänestys on avoinna 6.-23.4.2021. 

Kyselyyn pääset tästä: LINKKI

Uutiseen liittyvät palvelut

// %>