MENU

Ajankohtaista

Helsinki-päivää vietetään 12.6.

5.06.2020 02:02

Koronatilanteesta johtuen pormestarin Helsinki-päivän avaus sekä aamukahvitervehdys välitetään tänä vuonna virtuaalisesti eikä kaupunkilaisten kahvitusta ole mahdollista järjestää. Kaupungintalon ihanaa raparperipiirakkaa voi kuitenkin nauttia tänäkin vuonnakin, koska Kaupungintalon ravintola on vihdoin paljastanut salaisen raparperipiirakkareseptinsä.

Helsinki-päivää vietetään perinteisesti 12.6. ja joka vuosi päivän avaa pormestari tarjoamalla aamukahvit kaupunkilaisille. Kaikille avoimia Helsinki-päivän kahvituksia on järjestetty vuosien saatossa mm. Senaatintorilla, Rautatientorilla, Esplanadin puistossa ja viimeisimpänä vuonna 2019 kaupungintalon uudistetussa aulassa. Aamukahvitarjoiluun on olennaisesti kuulunut kaupungintalon raparperipiirakka, jota on leivottu vuosikausia salaisella reseptillä aikanaan Helsinki Cateringin toimesta sekä myöhemmin Kaupungintalon ravintolassa sekä muissa Palmian ravintoloissa.

Tänä vuonna kuuluisaa raparperipiirakkaa voi tehdä kotona, koska Kaupungintalon ravintolan keittiö on paljastanut reseptin!

Reseptiä muokattiin ammattikeittiöreseptistä kotioloihin ja kotiuunipeltiin sopivaksi muuntamalla mm. ainesuhteita sekä paisto-ohjetta. Muokattua reseptiä testattiin sekä Kaupungintalon ravintolassa että kotioloissa. Jokaisen testaajan mielestä piirakka on juuri niin kuin pitääkin: kaunista, mehevää ja erittäin maukasta.

Kesäkuussa on saatavilla yleensä jo kotimaista raparperia ja tarvittaessa reseptiin käy hyvin myös pakastettu raparperi. Mikäli piirakassa käytetään pakastettua raparperia, sulattamisen jälkeen raparperit ripotellaan piirakkataikinan päälle pellille ilman sulattamisesta syntynyttä nestettä.

Reseptistä on aikanaan jo sen suunnitteluvaiheessa tehty maidoton, jotta se sopii paremmin erikoisruokavaliota noudattaville. Monissa muissa raparperipiirakkaresepteissä reseptiin käytetty neste on maitopohjaista, historiallisessa Helsinki-päivänä tarjotussa piirakassa neste on omenatäysmehua. Se tarkoittaa maustamatonta ja laimentamatonta omenamehua oman puutarhan omenista tai kaupasta saatavaa 100% omenatäysmehua, johon ei ole lisätty mitään. Aikanaan Helsingissä oli runsaasti omenapuita ja edelleen ne antavat satoa useamman helsinkiläisen puutarhassa ja omenamehu sopii raparperin kanssa piirakkaan erinomaisesti. Rasvana reseptissä on kotimainen rypsiöljy, joka sopii paremmin erikoisruokavalioihin kuin maitopohjainen voi tai teolliset margariinit.

"Olen ollut nelisentoista vuotta mukana Helsinki-päivän järjestelyissä ja joka vuosi raparperipiirakka on valmistettu samalla reseptillä. Jokaiseen Helsinki-päivään piirakkaa leivotaan huikeat 4000 annosta ja ne on yleensä jaettu viimeistä murua myöten kahvituksen loppuun mennessä" Kaupungintalon ravintolan ravintolapäällikkö Jani Piirainen kertoo.

Helsinki-päivän raparperipiirakka
Uunipellillinen, noin 20-25 palaa

• Kananmunia 4 kpl
• Sokeria 3 ½ dl
• Rypsiöljyä 1 dl
• Vehnäjauhoa 4 ½ dl
• Leivinjauhetta 2 ½ tl
• Vaniljasokeria 3 tl
• Omenatäysmehua 1 dl
• Raparperia n. 400 g

Pilko raparperit pieniksi paloiksi. Mikäli käytät pakastettua raparperia, sulata pilkotut raparperit. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rypsiöljy huolellisesti sekoittaen. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhon joukkoon. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja omenatäysmehua. Sekoita taikina varovaisesti tasaisen kuohkeaksi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pilkotut raparperit taikinan päälle.

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.  

Katso reseptivideo klikkaamalla kuvaa:

Hyvää Helsinki-päivää!