MENU

Ajankohtaista

Aalto-yliopistossa nähdään ensimmäisenä uuden robotin kädenjälkeä

21.08.2018 11:43

- Kyseessä on niin sanottu autonominen yhdistelmäkone, jollaista ei ole vielä aiemmin Suomessa käytetty siivouspalveluissa. Siivousrobotissa on uutta teknologiaa, ICT-kehittämisjohtaja Riku Moisio Palmialta kertoo.  

Näkevämmät silmät ja taipuisampi kroppa 

- Robottimme on ainoa, jossa on esimerkiksi laserit ympäristön havaitsemiseksi. Lasereiden avulla robotti näkee pidemmälle ja ”räpyttelee silmiä” useammin eli katsoo tarkemmin mihin on menossa.  

Teknisten ominaisuuksien lisäksi lisäarvoa tuo myös robotin muotoilu. 
- Tämä on ainoa robotti, joka pyörii ympäri. Pienempi kääntösäde ja robotin muoto yhdessä aikaansaavat sen, että pienempi alue jää siivoamatta kulmissa tai muissa esteissä. Käsin siivottavaa jää suhteessa vähemmän.  

Aalto-yliopisto on robotin ensimmäinen työmaa 

Ensimmäisenä robottia on testattu Otaniemen kampuksella Espoossa yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. 

- Palmia aloitti siivouspalvelujen tuottajana Aalto-yliopiston tiloissa vuoden 2018 alusta 50 uuden työntekijän voimin. Jo palvelujen suunnitteluvaiheessa oli selvää, että Aalto-yliopiston kanssa haetaan uusia palveluinnovaatioita sekä tuodaan teknisiä ratkaisuja ja robotiikkaa osaksi palvelukokonaisuutta, liiketoimintajohtaja Minna Gauffin Palmialta kertoo.  

- Suhtaudumme Aalto-yliopistossa positiivisesti uusiin teknologisiin ratkaisuihin – myös arjen tukipalveluissa, toimitilajohtaja Kari Haapamäki Aalto-yliopistosta kertoo.  
- Odotamme innolla siivousrobotin kädenjälkeä ja sen tuomia hyötyjä siivouksessa. Uskomme, että yliopiston henkilökunta ja opiskelijat ottavat avosylin vastaan tämän uuden ”palmialaisen”.  

Kokemuksia lentokentiltä sekä juna- ja metroasemilta  

- Vastaava robotti on aiemmin ollut käytössä muun muassa Japanissa metroasemilla, Singaporessa lentokentällä ja Sveitsissä juna-asemilla. Suomessa sitä ei ole vielä nähty missään, Palmian ICT-kehittämisjohtaja Moisio kertoo. 

- Asiakaspalautteiden mukaan autonomiset yhdistelmäkoneet tekevät tasalaatuisesti siistiä jälkeä, käyttökohteisiin Euroopassa tutustunut Moisio kertoo.  
- Käyttökokemusten mukaan robotti liikkuu aina oikeaa vauhtia suhteessa pintojen likaisuuteen tai siisteyteen.  

Palmia robotiikkaosaamisen kärkeen 

- Siivousrobotti työskentelee yhdellä latauksella kahdesta kolmeen tuntia. Meillä se tulee käyttöön toimitilahuoltajan työpariksi, jolloin hänelle vapautuu työaikaa olennaisempaan, esimerkiksi muiden kuin lattiapintojen siivoamiseen. Työrupeaman jälkeen robotin vesitankit tyhjennetään ja täytetään sekä kone ladataan. Tämän tekee toimitilahuoltaja, Gauffin kertoo. 

- Olemme tehneet kokeiluja, joissa robotin kykyjä ei ole saatu vastaamaan kiinteistön vaatimuksiin. Nämä ongelmia aiheuttavat löydökset ovat erityisen arvokkaita. Rakennamme Palmiaan vahvaa robottiosaamista siten, että ymmärrämme aidosti robotiikalla tuotettavan asiakashyödyn ja tiedämme, mihin tiloihin ne soveltuvat ja mihin eivät sovellu, Moisio päättää. 

Lisätietoja: 
Elina Tarkkonen, avainasiakaspäällikkö, [email protected], puh. 040 167 7336

Uutiseen liittyvät palvelut