MENU

Ajankohtaista

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman kokeiluprojekti toteutettiin yhdessä Riihimäen kaupungin kanssa

24.05.2021 05:07

Palmia on mukana kolmivuotisessa kehitysohjelmassa, jossa luodaan uusia toimintamalleja kestävien ruokajärjestelmien edistämiseksi ja ammattikeittiöiden päästöjen vähentämiseksi. Kevään aikana Palmia on testannut Riihimäen kouluissa uusia särki- ja kasvisruokia sekä toteuttanut työpajoja oppilaiden ja kaupungin kanssa yhteistyössä.

Työpajoissa käsiteltiin ilmastoystävällistä ruokailua sekä mietittiin yksilön vaikutusmahdollisuuksia

Riihimäen Eteläisen koulun 3. luokka sekä Harjunrinteen koulun 7. luokka osallistuivat kanssamme työpajoihin, joissa oppilaiden kanssa keskusteltiin ruokapalveluista ja ruoan vastuullisuudesta sekä mietittiin miten ruoan vastuullisuutta ja ilmastoystävällisyyttä voitaisiin kehittää ja lisätä. Työpajat järjestettiin korona-tilanteesta johtuen Teamsin välityksellä.

Ensimmäisessä työpajassa huhtikuussa käytiin ensin läpi mitä ruoan ilmastoystävällisyys tarkoittaa. Tämän jälkeen oppilaat tekivät ryhmätöitä. Kolmosluokkalaiset piirsivät kuvia ilmastoystävällisestä ruokailusta, joissa esiintyivät mm. hyvinvoiva maapallo, tyhjäksi syödyt lautaset, kasvis- ja kalaruoka.

Seiskaluokkalaiset pohtivat ryhmätöissään, että ilmastoystävälliseen ruokailuun kuuluu hyvän ja maistuvat kasvisruoan lisääminen jolloin hävikki vähenee ja voidaan parantaa maailmaa yhdessä. Seiskaluokkalaisten töissä nousivat esille mm. ruokahävikin vähentäminen, muovipakkausten välttäminen ja puiden istuttaminen.

Kokeiluprojektissa kehitetään uusia ruokalajeja särjestä ja kasviksista

Toinen osa kevään kokeiluprojektista koostui uusien reseptien kehittelystä sekä erityisesti Lagerblad Foodsin kanssa yhteistyössä kehiteltävän särkipohjaisen raaka-aineen kokeiluista ja maistatuksista. Uusien tuotteiden ja reseptien taustalla on tavoite löytää mahdollisimman ilmastoystävällisiä ja maistuvia ruokia erityisesti julkisten ruokapalvelujen tarpeisiin. Lähikalaruokien ja useiden kasvisruokien hiilijalanjälki jää esimerkiksi lihaa sisältäviä ruokia huomattavasti pienemmäksi.

Maisteluissa oppilaat pääsevät vaikuttamaan uusiin resepteihin

Kehitysryhmään kuuluvat luokat pääsivät maistamaan kahta särkipohjaista kalaruokaa sekä kahta uutta kasvisruokaa. Oppilaat maistelivat ruokia ja saivat arvostella ja kommentoida ruokalajit. Tilaisuudessa keskusteltiin myös ruoan ilmastovaikutuksista. Maisteltavat ruoat olivat intialainen tofukastike, härkis-pastavuoka, särki-kylmäsavulohikastike sekä särkitortillat. Oppilaat olivat innolla mukana ja maistelivat hienosti tuotteita. Ruoat saivat hyvät arvosanat. Kasvisruoista suosikiksi nousi intialainen tofukastike ja kalaruoista särkitortilla.

Toisessa maistelutilaisuudessa maisteltiin edellisen kerran voittajia eli intialaista tofukastiketta sekä särkitortillaa. Mukana olivat jälleen Riihimäen Harjunrinteen koulu ja Eteläinen koulu, joista kummastakin oli tällä kertaa mukana kaksi luokkaa, yhteensä 74 henkeä. Tavoitteena oli saada laajemman joukon mielipide ruoista jatkokehitystä varten.

Molemmat ruokalajit saivat hyvät arvostelut ja sanallista palautetta saatiin myös runsaasti, joka auttaa jatkokehittämään reseptejä.

Lue Vastuulliset ruokapalvelut kehityshankkeesta lisää.

Lue Palmian kokeilusta Kokeilun paikassa.