MENU

Uratarinat

Siivouspalvelujen palveluesimies Branimir Petkov

Kymmenen vuotta sitten Branimir Petkov tuli Bulgariasta Turkuun tarkoituksenaan opiskella kulttuurialaa. Nyt hän työskentelee Palmialla Helsingissä siivoustyön esimiestehtävissä.

Vuoden verran Palmian toimitilapalveluissa palveluesimiehenä työskennellyt Branimir Petkov on työhönsä tyytyväinen.
- Työ on antanut enemmän kuin koskaan kuvittelin edes mahdolliseksi, Petkov pohtii.

Petkovilla on 46 alaista, jotka edustavat useita eri kansallisuuksia. Alaiset ja vastuualue on tunnettava perin pohjin. 
- Kärsivällisyys on tarpeen. Pyyntöjen pitää olla perusteltuja, sillä kielihaasteiden takia väärinkäsitysten mahdollisuus on aina olemassa. Haluan alaisteni voivan luottaa minuun.

Ennen Suomeen tuloaan Petkov oli ehtinyt Bulgariassa opiskella kulttuurialaa ammattikorkeakoulussa vuoden verran. Tarkoituksena oli viettää vaihtovuosi Suomessa tutustumassa maan kulttuuriin.
- Ihastuin suomalaisiin, tähän kieleen ja halusinkin jäädä, Petkov naurahtaa.

Siivousalan monipuolisuus yllätti

Muutto uuteen kotimaahan merkitsi alan vaihtoa. Ensitöikseen Petkov hakeutui suomen kielen kursseille ja muutaman mutkan kautta Turun Aikuiskoulutuskeskuksen laitoshuollon koulutusohjelmaan. Siivoustyö tuntui parhaalta vaihtoehdolta.
- Kielitaitoni oli aika heikko. Suomeakaan ei ollut niin helppo oppia kuin olin kuvitellut. Vasta kolmen vuoden jälkeen kieli alkoi sujua, nyt suomea sujuvasti lasketteleva Petkov muistelee.

Hän kertoo siivousalan monipuolisuuden ja kehittyneisyyden yllättäneen. Ensimmäinen työharjoittelu Turun kaupunginsairaalassa sujui niin hyvin, että Petkoville tarjottiin vakituista paikkaa. Hän päätti suorittaa sen ohessa siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon.
- Tutkinnon suorittaminen vei kaksi vuotta. Valmistuttuani minulle tarjottiin kaupunginsairaalasta palvelutyönohjaajan paikkaa. Tein sitä työtä kolmisen vuotta.

Erikoisammattitutkinnon jälkeen Petkov ilmoitti keskittyvänsä vastedes työelämään. Työ maittoi, vapaa-aika houkutti ja palkka ja vastuu olivat kohdillaan. Mitäpä nuori mies voisi elämältä muuta haluta?
- Jo parin kuukauden päästä aloitin kaksivuotisen siivousteknikon tutkinnon opiskelun, Petkov kertoo.

Opiskelu jatkuu monimuotokoulutuksena ammattikorkeakoulussa

Esimiehen siirtyessä muihin tehtäviin siivousteknikoksi valmistunut Petkov haki vapaaksi jäänyttä paikkaa, mutta tie tyssäsi kokemuksen puutteeseen. Petkov ilmoittautui työvoimatoimistoon valmiina tekemään mitä tahansa työtä. Silloin kohtalo puuttui peliin.
- Palmia oli laajentanut toimintaansa Turkuun ja hain sinne siivoojaksi. Parin päivän päästä palvelupäällikkö Arja Nurmi soitti minulle ja tarjosi Helsingissä vapaana olevaa koulutustani vastaavaa paikkaa.

Keskusteltuaan puolisonsa kanssa pariskunta päätti pakata kimpsut ja kampsut ja muuttaa pääkaupunkiin. Ikuisena opiskelijana Petkov tarttui Palmian tarjoamaan mahdollisuuteen ja aloitti viime syksynä Tampereen ammattikorkeakoulussa restonomiopinnot monimuotokoulutuksena. Silti aikaa jää myös harrastuksille kuten lenkkeilylle, matkailulle ja kulttuurien tutkimiselle.

- Esimiehen vastuu on suuri. Päätöksistäni saattaa riippua, millaiseksi joku työnsä kokee tai onko töitä ylipäänsä. Olen todella tyytyväinen, että uskalsin jättää tutun ja turvallisen ja tarttua mahdollisuuteen, Petkov hymyilee.

Työ on antanut enemmän kuin koskaan kuvittelin edes mahdolliseksi.
Branimir Petkov, palveluesimies