MENU

Uratarinat

Pilvi Busk hymyilee kahvilan pöydässä, taustalla näkyy myynnissä olevia tuotteita.

Tuotekehitysharjoittelija Pilvi Busk

Mitä tuotekehityksessä oikein tehdään? Olen Pilvi Busk ja tähän kysymykseen lähdin hakemaan vastausta, kun tulin harjoitteluun Palmialle ravintola- ja ruokapalvelujen tuotekehitykseen. Opiskelen kolmatta vuotta Haaga-Helia AMK:ssa, ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelmassa.

Ennen opiskelun aloittamista olen työskennellyt pienissä ravintoloissa kotikaupungissani Porvoossa. Opiskelun aikana olen päässyt tekemään erilaisia juttuja kokkaamisesta elämysmuotoiluun, mutta lähimpänä sydäntäni on terveellinen kasvis- ja vegaaniruoka. Lukioikäinen tyttäreni kutsuukin minua leikkisästi ituhipiksi, sillä syön vegaanista ruokaa, meditoin ja joogaan päivittäin.

Pilvi Buskin harjoittelukokemus tuotekehityksessä

Jätin harjoitteluni opiskelun loppuvaiheeseen, sillä en itse keksinyt paikkaa, jossa pääsisin toteuttamaan omaa kutsumustani. Laitoin viestiä opinto-ohjaajalleni Birgitta Nelimarkalle ja hän neuvoi minua olemaan yhteydessä tuotekehityspäällikkö Janne Häkkäseen, sillä tuotekehitys voisi sopia arvomaailmaani. Birgitta kertoi minun olevan ensimmäinen harjoittelija tuotekehityksessä. Minulle tuli siitä hyvä tunne, sillä mehän voisimme oppia asioita puolin ja toisin! Keskustelimme Jannen kanssa harjoitteluni tavoitteista ja kerroin kiinnostuksestani työskennellä kasvisruoan parissa. Janne ehdotti, että voisin suunnitella ravintolapuolelle kasvis- ja vegaanituotteita niin linjastoon kuin kahvilan puolelle. Hän kertoi Palmian toiminnasta ja arvoista, joten halusin kehittää ruokia, joita pystyisi hyödyntämään myös koulun ja sairaalan puolella.

Teoriasta käytäntöön

Aloitin harjoittelun miettimällä reseptejä ja opettelemalla etänä Jannen avustuksella Aromin käyttöä, joka oli itselleni täysin uusi järjestelmä. Tein muutaman päivän töitä toimistolla, jossa pääsin syömään lounaan ravintola Svengiin. Se auttoi näkemään miten tuotteet ovat esillä, sekä miltä kaikki näyttää ulkopuolisen silmin.

Pääsin testaamaan tuotteitani ravintola Huoltamoon, joka toimii Ylen sisäisenä ravintolana. Siellä vasta aloin ymmärtämään missä mittakaavassa ruokia tehdään enkä ollut koskaan ennen nähnyt niin paljon ruokaa! Sain tietää menekin olleen moninkertainen ennen pandemiaa ja jouduin hylkäämään osan suunnitelmistani, sillä niiden toteuttaminen olisi ollut liian haastavaa todellisuudessa. Matkan varrella sain kuitenkin paljon uusia ja toimivia ideoita. Erityistä kiitosta keittiön sekä salin puolelta sai vegaaninen Suklaamoussekakku. Se oli maultaan huikean hyvä (eikä sitä uskoisi vegaaniseksi), yksinkertainen valmistaa ja kustannukseltaan edullinen. Juttelin keittiöpäällikkö Jetro Luumin kanssa ja hän kertoi tämän tyylisten valmiiden vegaanisten tuotteiden olevan hintavia, joten tällaisille resepteille on huutava pula. Tuotteiden testaaminen oli itselleni hidasta puuhaa, sillä kaikki ainekset piti mitata tarkkaan ja merkitä jokainen muutos, muuten olisin ollut pulassa kirjoittaessani reseptejä puhtaaksi. Tein töitä rauhallisesti, sillä siten pystyin seuraamaan samalla ammattilaisten työskentelyä ja ottamaan siitä mallia.

Osallistuin myös tuotekehitystiimin palavereihin. Tämä auttoi ymmärtämään paremmin kokonaisuutta, jonka yksi osa tuotekehitys on. Sain todella paljon uutta oppia jokaiselta työntekijältä, jonka kanssa työskentelin ja olen heille siitä kiitollinen. Omien reseptien lisäksi laitoin Aromiin uusia reseptejä, joiden kehittäjiä Jetro ja vuoromestari Jenni Kaikkonen-Kortelainen ovat. Pääsin osallistumaan Apetitin koulutukseen, josta sain pienen kehitystehtävän. Nämä työtehtävät auttoivat hahmottamaan tuotekehitystä paremmin, nähdessäni miten ammattilaiset rakentavat reseptejä.

Just say yes!

Kahden kuukauden harjoittelu meni todella nopeasti! Olin pohtinut etukäteen harjoittelun tavoitteita, jotka toteutuivat todella hyvin. Suosittelen ehdottomasti Palmiaa harjoittelupaikkana, sillä työntekijät ovat hyvin ystävällisiä, rohkaisevia ja ylpeitä omasta ammattitaidostaan. He ovat aina valmiita auttamaan ja opastamaan, jotta asiakas saa parasta mahdollista laatua. Harjoitteluun kannattaa lähteä avoimin mielin, sillä ex tempore -tehtävät voivat antaa paljon uutta näkökulmaa. Kannattaa olla oma-aloitteinen ja uskaltaa kysyä tarpeen vaatiessa. Epäonnistumistakaan ei kannata pelätä tai antaa sen lannistaa. Porukasta löytyy aina joku, joka keksii keinon siihen, miten tuotteesta saadaan vielä parempi.

Kiitän mahdollisuudesta päästä kurkistamaan tuotekehityksen maailmaan!

Tämän jutun on kirjoittanut harjoittelija Pilvi Busk.

Suosittelen ehdottomasti Palmiaa harjoittelupaikkana, sillä työntekijät ovat hyvin ystävällisiä, rohkaisevia ja ylpeitä omasta ammattitaidostaan. He ovat aina valmiita auttamaan ja opastamaan, jotta asiakas saa parasta mahdollista laatua.
Pilvi Busk